Bycie zdrowym i zadbanym

Zaskakujące korzyści oleju z rokitnika

 

Piękna skóra jest jednym z wielu oznak dobrego zdrowia. Giganci z branży kosmetycznej na całym świecie zarabiają miliardy dolarów rocznie, tworząc produkty i reklamy ukierunkowane na pragnienie, aby czuć się pięknie. Przy tak wielu produktach, które wzbudzają zainteresowanie, próba odkrycia najlepszych produktów dla skóry może być przytłaczająca. Oto kilka powodów, dla których olej z rokitnika może być świetnym wyborem.

Zalety oleju z rokitnika dla skóry twarzy

olej z rokitnika na twarzUspokaja podrażnioną skórę – olej z rokitnika jest delikatny i kojący dla podrażnionej skóry. Odżywia i chroni wrażliwą i podatną na podrażnienia skórę. Można go używać na ukąszenia owadów, wysypki skórne czy swędzące miejsca. Naprawia uszkodzoną skórę – ten pomarańczowy olejek odżywia skórę i nawilża ją, a to z kolei pomaga naprawić uszkodzone komórki skóry. Nawilża suchą skórę – ponieważ ma gęstą konsystencję, olej z rokitnika na twarz chroni skórę ją przed ostrym wiatrem i niskimi temperaturami, które sprawiają, że ta może stać się sucha i łuszczyć się. Łagodzi oparzenia słoneczne – oparzenie słoneczne to zapalenie skóry na dużym obszarze ciała. Aby przyspieszyć gojenie się uszkodzonej i wrażliwej skóry, można zastosować olej z rokitnika. Leczy trądzik różowaty – trądzik różowaty jest również wywołany przez stan zapalnym i charakteryzuje się czerwoną, gorącą i podrażnioną skórą. Ponieważ wiele produktów podrażnia cerę dotkniętą trądzikiem różowatym, naturalny holistyczny zabieg pielęgnacyjny może zdziałać cuda. Ma potężne właściwości przeciwstarzeniowe – dzięki wysokiej zawartości witaminy E i odżywczym składnikom olej z rokitnika jest dobry w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się. Opóźni zwiotczenie skóry i wygładzi istniejące drobne linie i zmarszczki. Dobry na wypryski i łuszczycę – miejscowe stosowanie olejku z rokitnika może pomóc zmniejszyć stany zapalne i zlikwidować wszelkiego rodzaju wypryski. Zmniejsza blizny potrądzikowe i przebarwienia oraz ze względu na wysoką zawartość beta karotenu olejek z rokietnika może zabarwić skórę na piękny kolor.

Rokitnik ma długą historię stosowania w medycynie ludowej, sięgającą tysięcy lat. Olej z rokitnika jest dziś znany ze swoich leczniczych i odmładzających efektów. Stosowany miejscowo jest świetnym naturalnym środkiem czyszczącym i złuszczającym. Może także pomóc leczyć oparzenia, skaleczenia, rany, oparzenia słoneczne, wysypki i inne rodzaje uszkodzeń skóry. Codzienne stosowanie olejku z rokitnika pomaga spowolnić oznaki starzenia, odżywiając tkanki skóry i ciała.